Onze huid is een groot probleem – letterlijk. Het is het grootste orgaan in het lichaam en één van de meest gecompliceerde. Het heeft vele functies in het onderhoud van leven en gezondheid, maar heeft ook veel potentiële problemen, met meer dan 3.000 mogelijke huidaandoeningen. (1)
Dit artikel maakt deel uit van onze serie over de huid: waarom we het hebben, wat het doet en wat er mis kan gaan. Lees de andere artikelen in de serie hier:
Wat gebeurt er met onze huid als we ouder worden?
Veel voorkomende huiduitslag en wat te doen
Dit zijn de vier meest levensbedreigende huidaandoeningen
Is make-up slecht voor je huid?
De huid houdt niet alleen alles vast, maar speelt ook een cruciale rol bij het creëren van een luchtdichte, waterdichte en flexibele barrière tussen de buitenwereld en de sterk gereguleerde systemen (2) in het lichaam.
Het helpt ook bij temperatuurregulatie, immuunafweer, vitamineproductie en sensatie.
De huid is op vele manieren uniek, maar geen ander orgaan vereist zoveel aandacht en zorg in beide toestanden van ziekte en gezondheid.
Er is een enorme focus op de gezondheid van de huid, met felle concurrentie om een stralende, gezondere, jongere en frissere huid te hebben. En deze focus kan secundaire problemen met zelfrespect en geestelijke gezondheid veroorzaken.
Dus welke bedoeling heeft onze huid precies en hoe beïnvloedt dit ons leven?
De structuur van de huid
De huid is verdeeld in drie lagen die bekend staan als de epidermis, dermis en subcutis. Deze lagen zijn goed gedefinieerd maar samen laten ze de huid effectief functioneren.
De epidermis is de buitenste, cellulaire huidlaag die varieert in dikte, afhankelijk van de lichaamssite. Gemiddeld is het minder dan een halve millimeter dik (3).
De opperhuid lijkt op een “bakstenen muur” van cellen die bekend staan als keratinocyten, die stevig aan elkaar gebonden zijn en die werken om vrije beweging van vocht, pathogenen en chemicaliën in of uit het lichaam te voorkomen.
Keratinocyten repliceren de basale laag en werken hun weg omhoog naar het buitenoppervlak (bekend als het stratum corneum) gedurende een periode van ongeveer 28 dagen. Zodra ze het oppervlak bereiken, breken de dichte verbindingen tussen hen uiteen en worden ze afgeworpen.
Behalve keratinocyten, bestaan er ook pigmentproducerende cellen die bekend staan als melanocyten en immuuncellen die bekend staan als Langerhans-cellen in de epidermis.
Melanocyten bewonen het basismembraan, aan de basis van de epidermis en produceren een pigment dat zowel aangeboren melanine wordt genoemd (waardoor de huid zijn natuurlijke kleur krijgt) als in reactie op blootstelling aan ultraviolet licht (UV) (waardoor de huid een kleurtje krijgt).
De melanine is een bruin pigment dat wordt opgenomen in de overliggende keratinocyten. Dit pigment absorbeert vervolgens UV-licht (van de zon) wanneer het de huid raakt, waardoor de basale aanrakingen daaronder worden beschermd tegen UV-schade.
De epidermale cellen ontwikkelen ook haarzakjes, zweetklieren en talgklieren (olie) die zich uitstrekken tot in de onderliggende laag die bekend staat als de dermis. De kleine kanalen van elk van deze klieren openen naar het huidoppervlak. Zweet en talg (olie) zorgen voor een antibacteriële en beschermende barrière op de huid.
De dermis ligt onder de epidermis en is 20-30 keer dikker (4). Het bestaat uit een dichte laag van vezelig (collageen) en elastisch (elastin) weefsel. De dermis geeft de huid zijn integriteit, sterkte en elasticiteit; en huizen bloedvaten, klieren en haarzakjes, evenals zenuwen en hun receptoren.
Onder de dermis bevindt zich de subcutis (ook bekend als de hypodermis), een gespecialiseerde laag vetweefsel (vetweefsel) en vezelig weefsel. De dikte van deze laag varieert enorm, afhankelijk van de locatie en de lichaamsvorm en het gewicht van een persoon.
Het beschermt het lichaam tegen uitwendig trauma, isoleert tegen de kou en slaat energie (vet) op.
De functie van de huid
De buitengewone reeks functies die door een gezonde huid wordt uitgevoerd komt nog steeds aan het licht. De basisfuncties van dag tot dag zijn:
- Werkt als een barrière (5) – bescherming tegen waterverlies, evenals fysieke en chemische schade en insecten
- Helpt ons om insecten, allergenen, toxines en carcinogenen te bestrijden via de delen van ons immuunsysteem die in onze huid voorkomen
- Regelt onze temperatuur door onze bloedvaten dicht bij het huidoppervlak te verwijden en te vernauwen en de overdracht van warmte uit het lichaam te regelen (6). De temperatuur wordt ook geregeld door verdampingskoeling als gevolg van zweetproductie en door het isolerende effect van rechtopstaande haren op het huidoppervlak. Het warmteverlies wordt ook beïnvloed door de isolerende laag van onderhuids vet.
- Beschermt ons tegen UV-straling door melanine te produceren (7).
- Geeft ons het tastgevoel – door interactie te bieden met de fysieke omgeving, alle fijne en grove motorische activiteiten mogelijk te maken en prettige en seksuele stimulatie mogelijk te maken.
- Produceert vitamine D, die helpt bij het voorkomen van vele ziekten, waaronder osteoporose, kanker, hartaandoeningen, obesitas en neurologische aandoeningen (8) (9).
- Geneest wonden.
- Zorgt voor schoonheid en fysieke aantrekkingskracht – de kwaliteit en conditie van de huid draagt in hoge mate bij aan de perceptie van gezondheid, welzijn, jeugd en schoonheid.
Wat is een normale huid en hoe kun je het optimaliseren?
Een normale, gezonde huid heeft veel belangrijke rollen en moet daarom met zorg en respect worden behandeld. Veel mensen beginnen zich pas op de huid te concentreren als zich een afwijking of op zijn minst een waargenomen probleem voordoet.
Veel voorkomende problemen zijn onder meer droogheid, gevoeligheid, vettigheid, congestie, rimpels, beschadiging door de zon en tekenen van veroudering. Hoewel deze toestanden allemaal binnen het spectrum van de normale functionele huid liggen, kunnen ze als problematisch worden beschouwd als ze ernstig of ongewenst zijn.
Een normale, gezonde huid die niet wordt blootgesteld aan overmatige lichamelijke of ecologische bedreigingen, vereist mogelijk geen specifieke zorg of bescherming, maar voor degenen die hun huid willen optimaliseren of verbeteren, kunnen met enkele basisstappen een groot verschil maken.
De sleutel tot huidverzorging is consistentie en routine. Het kan enige tijd duren voor je de veranderingen kunt opmerken.
Een basisregime van dagelijkse bescherming tegen overmatige UV-straling, bescherming tegen overmatige irritatie en uitdroging (door het vermijden van uitdrogen van zepen, overtollig water of irriterende chemicaliën) en ondersteuning van de barrière-eigenschappen van de huid (met behulp van een vochtinbrengende beschermlaag) zal resulteren in merkbare verbetering in bijna alle huid.
Het overschakelen en wijzigen van producten en routines is meestal contraproductief en zal voorkomen dat je de verwachte verbetering met de tijd ziet. Het is de moeite waard om je huid te verzorgen, omdat je deze de rest van je leven elke dag zult dragen.
Heb je al eens collageen overwogen om je huid in gezonde staat te behouden of te krijgen?
Het Ultieme Anti-Aging Supplement?
Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:
De natuur biedt de beste oplossingen…
En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…
Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…
En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…
Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.
Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…
Zodat je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…
Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…
Geniet ervan!
Vitale groetjes,
Onthoud, we doen dit samen.
Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition
P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…
En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…
En dit in slechts 7 seconden per dag…
Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi.
Deel desgewenst dit artikel
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28259441
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843412/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10354068
- https://emedicine.medscape.com/article/1294744-overview
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005273606002410
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24692134
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22404235
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278935/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/